Ajatuksiani elämästä

Ajatuksiani elämästä

torstai 21. helmikuuta 2013

Vapautuminen


Kai sitä aikanaan jollakin tavalla kasvaa itselleen kipeiden asioiden kanssa sinuiksi. Kun aikansa niitä pyörittelee, ne eivät enää ole mitään juttuja, kokevat jotenkin inflaation ja menettävät voimaansa. Minulle on käynyt näin muutamien pelkojeni kanssa. Kun uskaltaa katsoa niitä silmiin, huomaa, ettei se nyt niin kauheaa olekaan. Aika hienoa, että elämässä voi näin oppia asioita.

Tällä viikolla olen saanut hämmentävän paljon palautetta, että olen rohkea. En tunne itseäni rohkeaksi. Ihan tavalliselta tuntuu. Mutta se on totta, että olen tosiaankin lakannut pelkäämästä ja häpeämästä, kuten jo aiemmin kerroin. Olen tullut sinuiksi sen vl-asian kanssa, hyväksynyt sen. Kun töissä sain tehtävän kirjoittaa vanhoillislestadiolaisten hoitokokouksista, en nähnyt yhtään syytä kieltäytyä työtehtävästäni. Halusin kuitenkin tehdä esimiehelleni selväksi, että hän ymmärtäisi, miten osa lukijoista sen jutun sitten lukisi. Uutispäällikön mielestä sillä ei ollut väliä. Ei minustakaan. Ihan sama minulle, mitä ihmiset ajattelevat, teen vain työtäni mahdollisimman hyvin.

Jännällä tavalla kuitenkin koen, että pelkoni kohtaaminen siitä, että kaikki tietävät, on minulle vapauttavaa. Nimittäin olin oppinut jo lapsesta asti häpeämään vl-uskoa. Tuntuu, että niin pieni ei olisi osannut hävetä, mutta ehkä imin sen tunteen aikuisilta. Ihan pienestä asti laitettiin päät alas autossa, etteivät kaikki kyläläiset näkisi, miten monta meitä oli. Vältettiin julkiselle paikalle menoa koko perheellä. Hävettiin koulussa vähän joka käänteessä: kun piti pyytää lupalappua tanssimisen tai levyraadin takia, kun ei tiennyt tv-ohjelmia ja kun ei ollut katu-uskottavaa suosikkikappaletta. Kaiken maailman asioihin piti selittää, että emme halua, vaikka ei tiennyt tai ymmärtänyt yhtään, miksi ei.

Ihan totta, luulen, että minun piti kasvaa yli kolmekymppiseksi, että lakkasin häpeämästä, siitä huolimatta, että vl-erostanikin on jo puolenkymmentä vuotta. Että vasta nyt on ihan sama, vaikka kaikki tietäisivät. En tiedä, miksi minä koin, että häpeä oli niin kiinteässä yhteydessä vl-uskoon. Usko ei ole ollut ylpeyden aihe, vaan häpeän. Eivät kaikki niin varmaan koe.

Toinen sinuiksi tuleminen liittyy siihen, että en enää pelkää niin paljon tulevaa. Olen taas alkanut luottaa, että kyllä asiat järjestyvät. Olen alkanut nähdä elämässä vaihtoehtoja. Vapautumassa kovasta varmistelun ja miellyttämisen tarpeesta. Alan jopa oppia puolustamaan itseäni. Aika paljon rennompaa näin.

3 kommenttia:



  1. Hei!
    Jotenkin myötätuntoisen kiinnostuneena tulee luettua noita sinun ammattitaitoisen kirjoittajan lahjoilla laatimiasi juttuja. Lahjoistasi on varmaankin apua nyt, kun tunnet tarvetta käsitellä menneitä kipeitä ja käsittelemättä jääneitä kolhujasi. Et ehkä ole huomannut, että on olemassa monia, joilla ei ole näin selkeää “syntipukkia”, kuin vl-perhetaustaa, etkä asianosaisena ole osannut sitä “vahvuustekijäksi” lukea, että voit sen aiheen puitteissa lapsuusajan pahanolonkokemuksia käsitellä. Monia meistä vain painaa selittämätön paha olo lapsuusmuistoista, joista ei voi syyttää selkeästi mitään konkreettista varjopuolta, kuten köyhyyttä, tai alkoholiongelmaa, eikä edes perheen kuulumista mihinkään valtavirrasta poikkeavaan ryhmittymään.

    Nuo omaan perheeseen liittyvät häpeäntunteet lienevät lähes kaikkia jossakin lapsuusiässä piinaava vitsaus. Kontekstit vain vaihtelevat ja toisen perheen häpeänaiheita tarkastellessa ne saattavat tuntua perusteettomilta, joskus tyhjänpäiväisiltä, jopa huvittaviltakin. Samoin käy useimpien omienkin häpeänaiheiden kohdalla, kun ikää ja ymmärrystä tarpeeksi kertyy. Sinunkin kasvuympäristössä on varmaankin elänyt perheitä, joilla ollut omat häpeänaiheet, mutta ymmärtää, että niitä on pienemmmissä perheissä vl-perheitä helpompi piilotella, ja että taustoiltaan samankaltainen kaveripiiri voi paremmin tukea ja ymmärtää toisiaan näissä kokemuksissa.

    Tuohonkin vl-perheen monilapsisuuteen moni ulkopuolinen osaa näinä vähälapsisten perheiden aikoina suhtautua todella arvostaen ja kunnoittaen. Että nykyisen, mukavuutta tavoittelemaan omistatuneiden elämäntapojen aikana jotkut uhrautuvat hankkimaan lapsia säännöllisesti vuoden, puolentoista välein ja vieläpä kristillisen vakaumuksen ohjaamina, se tuntuu todella suurenmoiselta.

    Myös vl-liikkeessä toteutetussa television katselukiellossa on mielestäni eräs merkittävä etunäkökohta. Meidän nykyisten ihmisten vapaa-ajastahan suurin osa menee televisiota katsellessa. Monen ihmisen kontaktit lajitoveriin tapahtuvat siten televisioruudun välityksellä, tai ainakin sen tarjoamia teennäisiä käytösmalleja jäljitellen. Tämä vääristää meidän sosiaalisia taitoja, sillä eihän televisiossa esiintyvän henkilön kanssa voida olla kaksisuuntaisessa vuorovaikutuksessa. Täydellisinkään televisiossa esiintyvä ihmistyyppi ei voi olla meille empaattinen. Siis se ominaisuus, jota me eniten kanssaihmisistä toivomme, jää televisiota tuijotettaessa kokematta ja usein myös sisäistämättä. Vl-perheissä kasvaneiden kanssa jutellessa huomaa usein myönteisenä piirteenä, että he ovat tältä turmelukselta välttyneet. MS

    VastaaPoista
  2. Totta, että häpeä kuuluu varsinkin teini-ikään. Se, että aikuinenkin häpeää itseään, elämäänsä ja perhettään, on kuitenkin eri asia. Olen yrittänyt ymmärtää, miksi minusta vl-yhteisö ja häpeä tuntuvat kulkevan niin käsikädessä, että ei ole toista ilman toista. Kokemus ei ole tosiaankaan vain minun, vaan tämän saman on kertonut kokeneensa kovin moni saman taustan ihminen. Vaikka tuossa postauksessani toin esille ehkä kevyesti vain sen, että hävettää tv:n puuttuminen, tämä kysymys häpeästä on paljon syvempi. Häpeä kohdistuu olemiseen ja olemukseen, syyllisyys kohdistuisi tekoihin. Mutta syyllisyydestä ei ole kyse vaan olemisesta.

    Tässä blogissa olen tuonut näkyväksi sen, että olen käsitellyt lapsuuteeni, perheeseeni ja vl-taustaani liittyviä asioita. Se ei kuitenkaan tarkoita, että se olisi nyt alkanut, tai että tässä olisi kaikki.

    Kärsivällinenkin blogini lukija ehkä alkaa kyllästyä vl-juttuihin tai lapsuuteeni. Lupaan, että jatkossa tiedossa on aiheita, jotka eivät käsittele kumpaakaan aihetta. Ne nyt ovat vain vielä niin kesken, että en viitsi niistä vielä kirjoittaa.

    VastaaPoista
  3. Kuinka osuvasti kuvasitkin niitä varmasti monen vl- taustaksen tuntemuksia häpeästä. Juuri samalla tavalla minä olen kokenut ja koen. Ei ole montaa päivää siitä, kun vaimolleni sanoin, että häpeä on yksi suurimmista syistä jotka ovat minut alunperin saanut miettimään ja kyseenalaistamaan vl- oppia ja elämäntapaa. Juuri samanlaisia tunteita olen läpikäynyt. Kiitos kirjoituksesta.
    Terv. Itsekin aikuisiällä vl-liikkeestä eronnut.

    VastaaPoista