Ajatuksiani elämästä

Ajatuksiani elämästä

sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Rakkaus näkyy ihmisestä


Olen miettinyt tässä joulun aikaan paljon rakkautta. En tarkoita vain romanttista rakkautta vaan laajemmin rakkautta sen kaikissa muodoissaan. Joistakin ihmisistä aivan säteilee lämpö ja rakkaus. He levittävät ympärilleen hyvää mieltä ja välittämistä. Ja sitten on toisia, jotka kyllä puhuvat rakkaudesta ja väittävät jopa tekevänsä rakkauden tekoja, mutta samaa vaikutelmaa ja tunnetta ei tule.

Sulattelimme jouluruokia lenkkeilemällä melko ahkerasti nyt lomalla. Yhdellä lenkeistä keskustelimme mieheni kanssa, että missä näistä taloista eräs tuttumme asuu. Yksi taloista erottui, ja niin erottuu tämä tuttukin. Talo huokui lämpöä, valoa ja rakkautta. Ikkunasta näin yllättäen hänet keittiössään. Nauroin, koska minusta oli niin hassua, että hänen talonsa pystyi erottamaan muiden joukosta. Olin hämmästynyt. Tuo tuttumme on meille tärkeä ihminen, vihkipappimme, joka asuu aika lähellä meitä, ja olen monesti miettinyt, miten hänestä näkyy kauas, että hänen sanomansa on rakkaus ja välittäminen. Olen elämäni varrella nähnyt paljon sananjulistajia, joista ei samaa voinut sanoa. Ihan tulevat kylmät väreet, kun joskus tällaisen rakkaudettoman saarnamiehen kohtaa. Kuitenkin sanoma Jumalasta ja Jeesuksesta on rakkauden sanoma.

Olen monesti kuullut myös sanottavan jostakin asiasta rakkaus, mikä ei ole rakkautta ollut. On esimerkiksi sanottu, että tällä ja tällä halutaan rakastaa joku oikealle tielle, vaikka kyse on ollut julmuudesta ja kovuudesta. Pelkkä sana rakkaus ei tee asiasta rakkautta, vaikka sitä kuinka sanoisi tai toistelisi. Rakastava ihminen kunnioittaa toista, ajattelee empaattisesti tilanteen omalle kohdalleen. Rakkaudessa on paljon kyse myös hyväksymisestä.

Miksi on niin vaikeaa rakastaa? Miksi on niin vaikeaa sanoa rakkautensa ääneen? Rakkaus avaa ihmisen kohtaamaan toisen aidosti, kaikkine puolineen. Ihminen, jolla on paljon henkistä kipua itsensä kanssa, ei ehkä kykene rakastamaan. Kun torjuu muita asioita, ei pysty ilmaisemaan enää rakkautta. Rakkaus kuolee, vaikka sitä haluaisi tuntea. Olen huomannut, että sellaiset ihmiset, jotka ovat joutuneet kohtaamaan omat rajansa ja myöntämään ne, ehkä käyneet niin sanotusti pohjalla, usein ovat lämpimiä toisia kohtaan. Tarkoitan tällä jotain samaa kuin kristinuskon armolla tarkoitetaan. Heidän ei tarvitse enää todistella mitään.

Toivon, että voisin tulevana vuonna kohdata paljon rakastavia ihmisiä, tuntea rakkautta ja jakaa sitä lämpöä myös ympärilleni. Toivon, että voisin huomata ne hetket, jolloin on oikea aika auttaa ja tukea ja antaa myös omastani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti