Ajatuksiani elämästä

Ajatuksiani elämästä

sunnuntai 12. kesäkuuta 2011

Häpeästä ja hääleikeistä

Kesälehdessä oli juttu häpeästä. Joensuulainen teologian professori Paavo Kettunen kirjoitti hiljattain kirjan suomalaisesta hengellisestä häpeästä. Aihe kiinnostaa minua, ja olen sitä aiemminkin miettinyt. Minä häpesin lapsena monia asioita. Nolotti olla niin erilainen. Olin kuitenkin pystypäinen, eikä sitä varmaan minusta paljoa huomannut. Että olisin halunnut olla niinkuin muut, kuten kaikki teinit.

Aikuisenakin olen siitä erilaisuudesta tuntenut voimatonta suuttumusta, epätoivoa, ja häpeää. Häpeä on niin monimutkainen tunne. Harvoin se ihan sellaisenaan tulee, se piiloutuu toisten tunteiden taa. Ehkä sitä ei ensivilkaisulta tajuakaan, että tässä on kyse häpeästä. On helpottavaa huomata, että sitähän se olikin.

Kesään liittyvät myös hääjuhlat. Parikymppisenä vihasin hääleikkejä. Monestakin syystä, mutta erityisesti siksi, että häissä minulle aina irvailtiin kivireestä ja kyseltiin, olisiko jo pian minun vuoroni. Jostakin syystä huumorini ei riittänyt piirileikkeihin eikä kimpun heittämisiin. Leikit jotenkin alleviivasivat sitä, että olin yksin, ja että olisin halunnut tilanteen olevan toisenlainen. Omissa häissäni ei hääleikkejä leikitty ja se oli vakaa tahtoni.

Nyt tunnistan, että kyse oli häpeästä. Minä vielä erehdyin kuvittelemaan, että vika oli minussa, että niitä häitä ei toiveistani huolimatta vietetty ennen 22-vuotispäivääni. Jälkiviisaana on hyvä sanoa, että Thank God, ei vietetty.

Ilmeisesti joku muukin on joskus kokenut samaa, koska olen kuullut tarinan pitkään poikamiehenä elelleestä miehestä, joka tokaisi häitä suunnitellessaan, että "hänen häissään eivät poikamiehet pyöri".

1 kommentti:

  1. Minäkään en voi sietää hääleikkejä, mutta tuosta häpeänäkökulmasta en ole osannut asiaa tarkastella. Lähinnä olen kai ärtymynyt siitä, että nämä leikit lähinnä keskittyvät sen ympärille, kuka seuraavana saa kokea tuon naimisiinmenon autuuden. -Niin kuin se olisi ihmiselämässä ainoa tavoteltavan arvoinen asia.

    Eikä muuten tule olemaan hääleikkejä minunkaan häissäni. Tai jos on, niin korkeintaan anopin ryöstö.

    Itsehän jätän moiset hääleikit johdonmukaisesti väliin. Eräissä häissä onnistuin niin hyvin, että eräs rouva tuli tiedustelemaan mikä mahdankaan olla omaa sukuani.

    -Annu-

    VastaaPoista