Ajatuksiani elämästä

Ajatuksiani elämästä

perjantai 3. lokakuuta 2014

Hukkaan heitetty elämä?


Kävimme katsomassa Kansallisteatterissa Tsehovin näytelmän Vanja-eno tässä hiljattain. Näytelmä oli kokemuksena upea elämys, nostatti minussa paljon tunteita (itkin jo ennen puoliaikaa!!) ja ajatuksia, jotka edelleen kuplivat ja pohdituttavat. Sellainen on hyvä kulttuurielämys, epäilemättä. Vanja-enossa oli paljon vaikuttavia juttuja, Kansallisteatterin puitteet ja tehosteet, taitavien näyttelijöiden työ ja oma vapaahetki, kun kerrankin oli aikaa. Mutta myös Tsehovin näytelmän sisältö, ohjaajan ajatukset. Itkin näytelmän aikana, kun mietin, mikä on hukkaan heitetty elämä, ja että onko rakkaus hulluutta, väkivaltaa, kärsimystä ja kangastusta. Lahjakkuus, mitä se on ja mitä mielekäs elämä, toivo ja lohtu. Talletin mieleeni monia ajatuksia näytelmästä ja nyt olen mutustellut niitä kotimatkalla, kotona ja vieläkin palaan niihin.

Se on selvää, että elämässä on kärsimystä. Ja pahuutta. Sitä on paljon. Se, minkä oli tarkoitus olla kaunista ja ihanaa rakkautta, voi muuttua irvikuvaksi, vääntyneeksi kauhukertomukseksi rakkaudesta, kun elämä etenee ja aika kuluu. Voiko sitten jälkiviisaana sanoa, että se ei ollut oikeaa rakkautta, tai että se oli hukkaan mennyt elämä? Minä en ymmärrä, miksi hyvä Jumala sallii pahan, tai en pysty edes ajattelemaan, miten voisi kysyä tarkoitusta pahalle, kärsimykselle, elämän helvetille? Ei, se on kysymys, jonka edessä minä olen polvillani, koska en ymmärrä. Enkä sano, etteikö elämänsä kärsimysten takia saisi vihata, olla katkerakin. Ei, sitä en sano, enkä yritä selittää pois.

Mutta silti ajattelen, että niin kauan kuin ihmisessä henki pihisee, on toivoa. En ole valmis sanomaan, että suurin toivein alkanut elämä olisi mennyt hukkaan, jos perille päästiin aivan eri paikkaan kuin minne oli aiottu. Eikö niin käy lähes jokaiselle, toisille vain karummin kuin toisille? Kyllä, joskus varmaan voi sanoa, että lahjani jäivät käyttämättä, onni lipui ohi, en tarttunut tilaisuuteeni ja ne menivät hukkaan. Mutta että koko elämä? Ei, en osaa ajatella niin. Koska elämä on valintoja. Se on joka päivä valintoja, ja useimmissa asioissa voi saada toisen tilaisuuden, tai että se, mikä meni ohi, voi tulla toisenlaisena vastaan uudelleen. Niin, nuoruutta ei saa takaisin. Aika kuluu. Mutta joka elää, voi valita uudelleen toisin, paremmin, itselleen oikeammin. Toivo, siitä tässä nyt puhutaan. Että aina on toivoa, jonka valo pilkistää savun ja pölyn keskelle savuavissa raunioissa.

Minä haluan uskoa, että onnetonkaan elämä ei ole mennyt hukkaan. Kuljin outoja teitä, enkä osaa sanoa, että miksi tulin tätä reittiä. Se ei ollut helppo tie, se oli helvetillinen. Mutta tulin tähän, missä nyt seison, ja olen nyt tämä, mikä olen. Tästä minä jatkan, eteenpäin.

Jatkan Tsehovin mutustelua. Ei tästä vielä valmista tullut.

1 kommentti:

  1. Mielenkiintoinen, hieno, ajatuksia herättävä teksti! Joillekin kysymyksille ei ole vastausta. Onko lyhyt onni kärsimyksen arvoista, sitä on mahdoton sanoa ja ihmiset näkevät asian eri tavoin, persoonasta riippuen.

    VastaaPoista